PENAWAR JIWA…..

KENAPA AKU DIUJI???

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan, “kami telah beriman…”, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui orang-orang yang dusta “. (Surah al-Ankabut :2-3)

KENAPA AKU TIDAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN???

“Bolehkah kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”. (Surah al-Baqarah : 286)

RASA FRUST???

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati padahal orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman”. (Surah al-Imran : 139)

BAGAIMANA HARUS AKU HADAPINYA???

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan yang sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk “. ( Surah al-Baqarah : 45)

“Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia (diperbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.” (Surah al-Imran : 200)

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI ???

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.” (Surah at-Taubah :11)

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ???
“Cukuplah allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal.” (Surah at-Taubah : 129)

Today is....

DEMI MASA !!!

JUMLAH PELAWAT

Kata-Kata Mutiara

"WANITA yang ASLI ialah seorang wanita yang diibaratkan sebagai permata nilam yang sukar ditemui ketika ini,walau diselam ke dasar lautan,walau terbang ke pelosok awan,namun hasilnya akan memberikan gambaran bahawa nilai permata itu sukar ditemui.."

"Pemimpin tidak boleh dicetak, pemimpin tidak lahir di bilik kuliah, tetapi tumbuh sendiri dalam hempas pulas kancah, muncul di tengah-tengah masalah, menonjol dalam kalangan rakan seangkatan lalu diterima dan didokong umat" -Muhammad Natsir-

Dunia ini ibarat pentas lakonan,
Manusialah sebagai pelakon dan pengarah utamanya,
Al-Quran dan As-Sunnah itulah skripnya,
Malaikat itulah jurugambarnya,
Islam itulah jalan ceritanya,
Kiamat adalah akhir kesudahan penggambarannya,
Padang Mahsyar tempat penganugerahnnya,
Rasulullah s.a.w adalah pelakon terbaiknya,
Allah s.w.t adalah jurinya,
Syurga atau nerakalah trofi-trofinya

~Ust. Akil Hayy~

Laman Informasi

MARSIS

REAL

REAL

Universiti Malaya

Pro Mahasiswa UM

Akademi Pengajian Melayu

Siapa Saya

Foto saya
Tawau, Sabah Negeri di Bawah Bayu
Penulis memulakan pengajian di SK St Patrick, Tawau. Kemudian menyambung pengajian di SMK Kuhara, Tawau dan seterusnya melanjutkan pengajian di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya. Penulis ialah mahasiswi dalam Jabatan Sosio Budaya dan Bahasa Melayu dan bercita-cita untuk menjadi seorang pejuang Islam yang tegar sekalipun penulis bukanlah dari latar belakang aliran agama.

jom sembang sat...


ShoutMix chat widget

Hidup Mahasiswa!!!

Hidup Mahasiswa!!!

pengikut