MEMOIR SEORANG MUSAFIR…

Alhamdulillah, sempat lagi penulis meng’update’ blog ini. Sudah lama rasanya tidak menjenguk blog sendiri..hehe. Almaklumlah, cuti raya nie penulis pergi beraya di rumah sahabat di Kedah. Di kesempatan ini, penulis ingin berkongsi serba sedikit pengalaman penulis sebagai seorang musafir. Yelah…kampung kat Sabah, study kat bumi semenanjung..banyak mengajar penulis tentang erti sebenar kehidupan.

Memandangkan kampung halaman jauh merentasi Laut China Selatan, setiap kali cuti pendek penulis akan merantau ke kampung sahabat handai penulis. Setakat nie, penulis telah pergi ke Kelantan, Pahang, Terengganu, Kedah dan Perlis. Nie pun penulis baru sahaja beberapa hari balik dari Kedah beraya di rumah sahabat. Sedih memang sedih kerana terpaksa berjauhan dengan keluarga tercinta. First time plak tu beraya tanpa keluarga di sisi..huhu. Xpela, penulis menganggap semua ini sebagai satu pengalaman yang tak mungkin penulis lupakan. Yelah, bila lagi nak merasa beraya sebagai perantau…

Semasa beraya di Kedah, penulis mendapat banyak pengalaman yang berbeza dengan tempat asal penulis. Antaranya, makanan seperti ketupat palas (kat Sabah xda), 1st time tgk org buat lemang..hehe..yg paling best, dapat tgk sawah padi sbb kampung penulis xda sawah padi. Tenang je rasanya bila melihat keindahan semula jadi ciptaan Allah tu..Subhanallah!!! Lagi yg pengalaman yang best dpt jalan2 p beraya kat Perlis..hehe..barula penulis tahu, syok juga yer beraya kat tempat org nie…dapat tgk budaya mereka, berkenalan dgn jiran2 kampung, belajar dialek Kedah, merasa makanan mereka, dan yg paling menarik, suasana kehidupan di kampung.

Apa taknya, tempat asal penulis bukanlah kampung dalam erti kata sebenar…hehe..kampung dlm bandar. X syok sgt..lagipun, bila kat kampung sahabat 2, ikatan kejiranan antara jiran2 di kampung tersebut sgt kuat. Bila ade je kenduri kahwin, semua gotong-royong p “merewang”. Especially, orang-orang tua…

Bah, oklah..cukuplah setakat nie dulu. Klu nak cerita sebenarnya banyak lagi tp bimbang terlalu banyak plak. Apa-apapun, pengalaman penulis sebagai seorang Musafir di Aidilfitri telah banyak mengajar penulis untuk melalui liku-liku dalam kehidupan ini walaupun Air Mata Syawal masih berlinangan ketika Dendang Perantau kedengaran..huhu (gurau jak) J akhir kata, terima kasih pada keluarga sahabat yang banyak memberi (apa2 jak la). Kenangan bersama makcik, pakcik, kak Soleha, kak Nang, bg Zainol (suami kak Nang) dan yang paling dirindui, Mohammad Naufal Hakim (anak nakkan sahabat). Keletahmu akanku rindui..

p/s : kali nie xdok gambaq naa...(^-^)

Today is....

DEMI MASA !!!

JUMLAH PELAWAT

Kata-Kata Mutiara

"WANITA yang ASLI ialah seorang wanita yang diibaratkan sebagai permata nilam yang sukar ditemui ketika ini,walau diselam ke dasar lautan,walau terbang ke pelosok awan,namun hasilnya akan memberikan gambaran bahawa nilai permata itu sukar ditemui.."

"Pemimpin tidak boleh dicetak, pemimpin tidak lahir di bilik kuliah, tetapi tumbuh sendiri dalam hempas pulas kancah, muncul di tengah-tengah masalah, menonjol dalam kalangan rakan seangkatan lalu diterima dan didokong umat" -Muhammad Natsir-

Dunia ini ibarat pentas lakonan,
Manusialah sebagai pelakon dan pengarah utamanya,
Al-Quran dan As-Sunnah itulah skripnya,
Malaikat itulah jurugambarnya,
Islam itulah jalan ceritanya,
Kiamat adalah akhir kesudahan penggambarannya,
Padang Mahsyar tempat penganugerahnnya,
Rasulullah s.a.w adalah pelakon terbaiknya,
Allah s.w.t adalah jurinya,
Syurga atau nerakalah trofi-trofinya

~Ust. Akil Hayy~

Laman Informasi

MARSIS

REAL

REAL

Universiti Malaya

Pro Mahasiswa UM

Akademi Pengajian Melayu

Siapa Saya

Foto saya
Tawau, Sabah Negeri di Bawah Bayu
Penulis memulakan pengajian di SK St Patrick, Tawau. Kemudian menyambung pengajian di SMK Kuhara, Tawau dan seterusnya melanjutkan pengajian di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya. Penulis ialah mahasiswi dalam Jabatan Sosio Budaya dan Bahasa Melayu dan bercita-cita untuk menjadi seorang pejuang Islam yang tegar sekalipun penulis bukanlah dari latar belakang aliran agama.

jom sembang sat...


ShoutMix chat widget

Hidup Mahasiswa!!!

Hidup Mahasiswa!!!

pengikut