Tarian Poco-Poco

Tahukah Anda????
Beberapa minggu yang lalu penulis mendapat emel dari seorang sahabat berkenaan tarian poco-poco. Berikut merupakan maklumat yang penulis dapat tetapi telah penulis ubah sedikit ayatnya agar lebih mudah untuk difahami...
Tarian poco-poco yang sering ditarikan oleh pelbagai lapisan masyarakat terutamanya masyarakat kita yang kebanyakannya beragama Islam. Sebenarnya tarian ini berasal dari Filipina dan bukannya daripada Indonesia seperti yang diwar-warkan. Tarian ini ditarikan oleh masyarakat yang beragama Kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Mungkin kebanyakan dari kita tidak perasan bahawa pergerakan tarian tersebut sebenarnya berbentuk salib kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa.
Lihatlah sahabat-sahabat...
Inilah cara musuh-musuh Islam mengenakan kita dengan menggunakan cara halus. Sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yang telah difatwakan haram kerana menyerupai agama budhha. Cuma tarian poco-poco ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.

Today is....

DEMI MASA !!!

JUMLAH PELAWAT

Kata-Kata Mutiara

"WANITA yang ASLI ialah seorang wanita yang diibaratkan sebagai permata nilam yang sukar ditemui ketika ini,walau diselam ke dasar lautan,walau terbang ke pelosok awan,namun hasilnya akan memberikan gambaran bahawa nilai permata itu sukar ditemui.."

"Pemimpin tidak boleh dicetak, pemimpin tidak lahir di bilik kuliah, tetapi tumbuh sendiri dalam hempas pulas kancah, muncul di tengah-tengah masalah, menonjol dalam kalangan rakan seangkatan lalu diterima dan didokong umat" -Muhammad Natsir-

Dunia ini ibarat pentas lakonan,
Manusialah sebagai pelakon dan pengarah utamanya,
Al-Quran dan As-Sunnah itulah skripnya,
Malaikat itulah jurugambarnya,
Islam itulah jalan ceritanya,
Kiamat adalah akhir kesudahan penggambarannya,
Padang Mahsyar tempat penganugerahnnya,
Rasulullah s.a.w adalah pelakon terbaiknya,
Allah s.w.t adalah jurinya,
Syurga atau nerakalah trofi-trofinya

~Ust. Akil Hayy~

Laman Informasi

MARSIS

REAL

REAL

Universiti Malaya

Pro Mahasiswa UM

Akademi Pengajian Melayu

Siapa Saya

Foto saya
Tawau, Sabah Negeri di Bawah Bayu
Penulis memulakan pengajian di SK St Patrick, Tawau. Kemudian menyambung pengajian di SMK Kuhara, Tawau dan seterusnya melanjutkan pengajian di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya. Penulis ialah mahasiswi dalam Jabatan Sosio Budaya dan Bahasa Melayu dan bercita-cita untuk menjadi seorang pejuang Islam yang tegar sekalipun penulis bukanlah dari latar belakang aliran agama.

jom sembang sat...


ShoutMix chat widget

Hidup Mahasiswa!!!

Hidup Mahasiswa!!!

pengikut